El discurs de Rubalcaba

Parlar en públic és un acte de lideratge en el que cal assumir el rol de parlar a tot l’auditori a la vegada. L’orador a més a més de transmetre idees, transmet també la seva persona. El resultat de la seva al·locució dependrà del seu grau de lideratge. En aquests actes, les paraules són el pilar fonamental, però el cos, el to de veu i la posada en escena també són molt rellevants. Quan escoltem a Rubalcaba, pot dir coses que no són excessivament rellevants, però és un polític experimentat, que és capaç d’inspirar confiança, amb una bona retòrica, un to pausat i sobretot molt pedagògic. Un autèntic animal polític.
Apareixia a escena a les 12 i pocs minuts, amb corbata, a diferència de la resta de membres de l’executiva, en un faristol on es podia veure la seva marca, RUBALCABA en un fons vermell i lletres blanques, en un escenari envoltat de la seva gent, en proximitat. L’ús d’un aparell transparent de metacrilat al fons, ens permetia veure el missatge sense amagar la gent al seu darrera ( tots joves ). Rubalcaba és un polític que utilitza molt les mans per acompanyar les seves paraules i fins i tot ha fet broma amb el seu tic de constantment tocar els micròfons.
És un orador experimentat que no acostuma a drefraudar en les seves intervencions, sabia que havia d’arrencar amb un impacte fort, per captar l’atenció de l’auditori, així ho va fer quan va dir que en el vídeo de presentació hi faltava un adjectiu que començava també per la lletra R, realmadridista.
El PSOE te un candidat notablement millor que el seu adversari. Així s’ha vist demostrat en el seu discurs, el qual no portava íntegrament redactat però si estudiat. S’ha vist a Rubalcaba passar en alguna ocasió les pàgines per seguir un fil conductor. Ha evitat parlar en excés dels altres i descalificar l’adversari, no ha citat a Rajoy ni una sola ocasió. El discurs era dens, amb un alt contingut polític, reivindicacions de l’esquerra tradicional però amb pinzellades de propostes concretes i més actuals. Utilitzant amb asiduitat analogies, comparacions i exemples, armes molt gràfiques en la oratòria. Amb picades d’ullet als moviments socials sorgits del 15M, per exemple abordant temes com major control dels mercats financers o la reforma de la llei electoral, peró sense fer referència explicita a aquests moviments. El soroll del carrer és determinant pels polítics, començen a entendre el que passa a les plaçes ?
La transmissió de l’acte, que ha durat una hora i vuit minuts, tenia les imatges molt estudiades i en general la realització ha estat correcta. S’han utilitzant sovint plans oberts que permeten observar un auditori que era ple a vessar i plans curts que emfatitzen la proximitat, mostrant a Rubalcaba envoltat de gent que l’escolta. També ha tingut un reconeixement i solidarització amb la feina feta pel govern de Zapatero, ja que Rubalcaba sap que tindrà un problema de credibilitat, castigat per la seva imatge de govern. Per poder mantenir la seva coherència ha justificat decisions preses en el passat i ha apostat pel futur, perquè es donen circumstàncies que possibiliten el canvi, ha dit. El definitiva, l’acte consistia en un (re)posicionament de la marca Rubalcaba que sembla que comportarà un gir a l’esquerra, amb moltes referències a polítiques d’igualtat, joves, educació i sanitat.

Hi ha partit entre PP i PSOE ? És molt improbable que Rubalcaba sigui capaç de recuperar la distància que els separa en les enquestes, però el discurs de Rubalcaba serveix per inflar de moral als desanimats entre les seves files. Una última reflexió, en un hipotètic debat cara a cara entre Rajoy i Rubalcaba, tu per qui apostaries ?

Fins aquí el meu anàlisi, molt recomanable també la visió d’Antoni Gutiérrez-Rubí (el El País i el El Periódico), Carlos Villodres i Xavier Peytibi

Anuncis

2 thoughts on “El discurs de Rubalcaba

  1. Retroenllaç: Exaps. Partidos políticos e Internet » Blog Archive » Analizando el discurso de Rubalcaba

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s